Varovné signály, ktoré upozorňujú členov rodiny na nutnú návštevu ortopéda

Ak trpíte stavom alebo zranením, ktoré ovplyvňuje vaše kosti, väzy, šľachy alebo svaly, váš lekár primárnej starostlivosti by nemusel mať na poskytnutie kompletného ošetrenia dostatočné odborné znalosti. Vtedy je vhodné zvážiť návštevu ortopéda, ktorý je na problémy s pohybom, bolesťou alebo inými symptómami, ktoré sú spojené s vašim pohybovým aparátom odborník.

Ortopedický lekár vám môže poskytnúť špecializovanú diagnostiku a liečbu pre vaše konkrétne problémy, ako sú zlomeniny, natiahnuté väzy, trhliny v šľachách, alebo chronické stavy ako artritída či osteoporóza.

Pozri si aj: Tínedžer a závislosť: Ako mu pomôcť?

Ako vám ortopéd pomôže?

Ortopedickí lekári majú odborné vzdelanie v oblasti prevencie, diagnostiky a liečby problémov, ktoré ovplyvňujú kosti, kĺby, svaly, väzy a šľachy. Dobrý ortopéd z Levíc sa tak (okrem všeobecnej lekárskej starostlivosti) môže špecializovať na konkrétne časti tela v podobe nasledujúcich odborných liečebných postupov:

  • Chirurgia rúk
  • Problematika bokov a kolien
  • Ošetrenie chrbtice
  • Bolesti ramena a lakťov
  • Liečba chodidla a členka

Odporúčame: Diktáty pre 9. ročník: Skúste svoje jazykové schopnosti!

Špeciálne ortopedickí chirurgovia majú schopnosť liečiť široké spektrum stavov, vrátane tých bežných aj zriedkavejších. Poskytujú starostlivosť pacientom všetkých vekových kategórií a medzi bežné stavy, pre ktoré pacienti vyhľadávajú tento druh lekára, patria:

  • Artritída a osteoporóza
  • Zlomeniny a zranenia
  • Bolesť chrbta
  • Karpálny tunel
  • Poranenie Achillovej šľachy
  • Dysplázia bedrového kĺbu
  • Nádory kostí

Z uvedeného vyplýva, že rovnako ako dôležitý toner v tlačiarni, aj niektoré časti pohybového aparátu je možné s pomocou tohto odborníka vyliečiť, opraviť a dokonca aj nahradiť.

Ako vám ortopéd pomôže?

Zdroj: Depositphotos

Kedy je nutné navštíviť ortopedického lekára?

Existuje niekoľko príznakov, ktoré môžu viesť k návšteve ortopedického lekára:

  1. Chronická bolesť: Ak trpíte nepretržitou bolesťou, ktorá pretrváva týždne alebo mesiace, je čas navštíviť lekára. Aj keď sa termín "chronická" bežne používa na opis bolesti, ktorá trvá dlhšie ako 12 týždňov, v tomto prípade tak dlho nečakajte.
  2. Obmedzený rozsah pohybu: Ak vám bolesť a stuhnutosť tela či svalov bránia v plnom rozsahu pohybu, dobrý ortopéd vám môže pomôcť. Obmedzený pohyb často naznačuje zranenia aparátu, artritídu a iné kĺbové problémy, na ktorých riešenie sú títo lekári najlepší špecialisti.
  3. Poranenia mäkkých tkanív: Ak sa ani po 48 hodinách poranenia mäkkých tkanív nezlepšujú, vyhľadajte lekársku pomoc. Ortopédi sú tieto komplikácie schopní diagnostikovať a liečiť, takže je to vaša najlepšia cesta.
  4. Zlomenina: Ak máte zlomeninu, najmä v dôležitých oblastiach ako sú bedrový kĺb, stavce alebo zápästie, ortopéd môže navrhnúť vhodnú liečbu. Podobne aj vtedy, ak ste mali pád alebo si zranili pri športe niektorú časť kostry, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc, aby sa predišlo závažným následkom.

Zdroj úvodnej fotky: New Africa/Shutterstock.com

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE