Krémová šošovicová polievka: S čerstvým chlebom jej neodoláš

Krémová šošovicová polievka: S čerstvým chlebom jej neodoláš

Strukoviny nadúvajú a spôsobujú plynatosť, preto sa im mnohí z nás vyhýbajú. Samozrejme, nikto z nás nechce chodiť nafúknutý ako balón a s ťažobou na žalúdku. Ale na druhej strane, čas od času sa oplatí dopriať si ich. Strukoviny, ako aj iné potraviny, sú bohaté na bielkoviny (sú dokonca rastlinným zdrojom bielkovín), vitamíny, minerálne látky i vlákninu. Vďaka ich nutričnému zloženiu majú priaznivý vplyv na ľudský organizmus.

Avšak, aby ste predišli nadúvaniu a spomínanej nepríjemnej plynatosti, je potrebné vedieť, ako strukoviny variť správne. V tomto prípade je základom úspechu namáčanie – namočte ich deň vopred do vody a nechajte cez noc odležať. Nasledujúci deň ich zlejte a môžete ich použiť pri varení. Tento trik môžete vyskúšať aj pri červenej šošovici, keď si z nej budete pripravovať chutnú polievku. A ako si takúto polievku zo šošovice pripraviť? Máme pre vás jednoduchý recept, tak poďme na to!

Odporúčame tiež: Pečená paradajková polievka s feta syrom: Lepšia než klasická

Na krémovú šošovicovú polievku potrebujete:

  • 250 g červenej šošovice
  • 200 ml kokosového mlieka v konzerve
  • 2 mrkvy
  • 1 cibuľu
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 lyžičky mletej kurkumy
  • čierne mleté korenie a soľ
  • maslo

Postup

  1. Do hrnca vložíme kúsok masla, na ktorom opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu.
  2. Keď bude cibuľa opražená do sklovitá, pridáme očistenú a na menšie kocky nakrájanú mrkvu.
  3. Zľahka osolíme a chvíľu podusíme. Pridáme kurkumu a keď uvoľní svoju vôňu i farbu, pridáme červenú šošovicu.
  4. Zalejeme zeleninovým vývarom a varíme dovtedy, kým šošovica a mrkva nezmäkne.
  5. Po dovarení pridáme kokosové mlieko, premiešame a necháme ešte približne 5 minút dovariť.
  6. Hotovú polievku rozmixujeme dohladka a podávame.
  7. Podávame s krutónikmi alebo s čerstvým chrumkavým chlebíkom. Prajeme dobrú chuť!

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Soňa Horáčková 05.10.22 14:40

SH
karma
123.00

strukoviny máme radi, často ich varím... určite vyskúšam aj tento recept

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 06.10.22 15:59

MM
karma
107.00

Vyzerá dobre

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 06.10.22 16:37

DB
karma
114.00

mám rada polievku z červenej šošovice. na jej uvarenie stačí 5 minút a šošovička je uvarená. kokosové mlieko som do nej ešte nepoužila, ale vyskúšam a uvidím.
.

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 14.10.22 07:35

MF
karma
100.00

krémové polievky sú v tomto jesennom počasí úplne ideálne... veľmi často varím aj brokolicovú, tekvicovú, karfiolovú či cesnakovú

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 10.11.22 19:10

MK
karma
100.00

Červenú šošovicu mám - tak idem skúšať

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 08.02.23 12:48

MC
karma
109.00

skutočne dobrá

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní