Ovocné a zeleninové šťavy: Poznáš pravidlá ich pitia?

Ovocné a zeleninové šťavy: Poznáš pravidlá ich pitia?
  • 02.07.2022
  • Lenka Biba Slovak

Ovocné a zeleninové šťavy sú pre ľudské telo skvelým osviežením, ale poslúžia aj ako detox. Zelenina, ako aj ovocie, je bohatým zdrojom telu prospešných látok, vlákniny, vitamínov a minerálov. Práve v týchto dňoch je ideálne obdobie na ich konzumáciu, pretože sú čerstvé, lokálne a ľahko dostupné. Pri ich výbere dbajte na kvalitu! Vaše telo si predsa zaslúži iba to najlepšie.

Vyskúšali ste už ale vymeniť konzumáciu ovocia a zeleniny za pitie ovocných a zeleninových štiav? Vo verzii „fresh", teda čerstvé, sú ideálnou voľbou, ako telu dopriať koncentrovanú dávku vitamínov a zároveň dodržať aj potrebný pitný režim. Ak sa rozhodnete pre odšťavovanie ovocia a zeleniny, uprednostnite zeleninu, prípadne jej väčší podiel vo fresh nápoji. Ak totiž odšťavujete iba ovocie, do tela sa dostáva vysoký obsah cukru.

To je vhodné voliť napríklad pred športovaním ako rýchly zdroj energie. V opačnom prípade vyberajte viac zeleniny, ktorú doplňte ovocím s nižším obsahom cukru. Ako na to?

Je naozaj rozdiel, v akej forme prijímame ovocie a zeleninu?

Áno! Pretože práve pri odšťavovaní ovocia a zeleniny sa odstráni z ich šupiek vláknina, ktorá paradoxne zabraňuje vstrebávaniu dôležitých živín do ľudského organizmu. Vstrebateľnosť ovocia a zeleniny vo forme šťavy je preto až štyrikrát vyššia, ako keď sa rozhodnete pre ich konzumáciu vcelku. Ovocie a zelenina vo forme čerstvej šťavy v sebe obsahuje oveľa väčší objem množstva, ako prijímame pri ich konzumácii vcelku. Aj preto sa do tela dostane oveľa viac všetkých prospešných látok, a to bez zvýšeného kalorického príjmu.

Ľudské telo tak oveľa efektívnejšie využije všetky prijaté minerály a vitamíny. Využíva ich napríklad na očistu organizmu, aktivizáciu tráviaceho systému, ale predovšetkým na posilnenie imunitného systému.

Odporúčame: Outfit do horúcich letných dní: Vyzbroj sa letnými kúskami!

detox šťavy

Zdroj: Shutterstock

Koľko je už „dosť"?

Všeobecné odporúčanie je denne zjesť (aspoň) päť kúskov čerstvého ovocia a zeleniny. Že je to veľa? Premeňte ich na šťavu. Ak sa rozhodujete, aké množstvá zaradiť do každodenného jedálnička, dajte si na pomyselnú misku váh všetky pozitíva i negatíva. Štíhli a aktívni ľudia sa nemusia obávať príjmu ovocných štiav. Naopak, pre obéznych ľudí môže zvýšený kalorický príjem vo forme ovocných štiav z ovocia s vysokým obsahom cukru predstavovať riziko. Vyššia spotreba fruktózy súvisí predovšetkým s narastajúcim problémom obezity.

Denná dávka príjmu ovocných a zeleninových štiav závisí predovšetkým od celkového kalorického príjmu a fyzickej aktivity každého z nás. Pre dospelého človeka to môžu byť napríklad 2-3 dcl ovocnej šťavy alebo 3-4 dcl zeleninovej šťavy denne. Najmä pri ovocných šťavách sa odporúča ich riedenie s vodou či sódou. Nevypijete tak príliš vysoký podiel fruktózy, no zároveň si chuť vášho fresh nápoja vychutnáte takmer bez zmeny.

Problém s vlákninou

Ovocie obsahuje cukor vo forme fruktózy. Cukor je v ovocí spojený práve štruktúrou vlákniny, ktorá pri konzumácii ovocia vcelku spomaľuje jeho vstrebávanie. Aj preto nie sme väčšinou schopní na posedenie zjesť príliš veľké množstvo čerstvých kúskov ovocia. Vďaka prítomnej vláknine cukor z ovocia prichádza do pečene postupne a v malých dávkach, a tak ho telo dokáže jednoducho metabolizovať.

Ako to však je, ak čerstvé ovocie premeníme na ovocnú šťavu? Pri vypití ovocnej šťavy do tela dostanete niekoľko kusov ovocia naraz, ale už bez vlákniny. Cukor sa tak do pečene dostane veľmi rýchlo, pričom ho telo nedokáže metabolizovať príliš rýchlo.

A ak telo dostane fruktózy príliš veľa, cukor sa v ľudskom organizme premieňa na tuk, a to by sa nám už nemuselo páčiť.

Odporúčame aj: Lahodná zmrzlina semifreddo z mascarpone

zeleninové šťavy

Zdroj: Shutterstock

Čím sa riadiť pri pití ovocných a zeleninových šiav?

  • Vypite šťavu ihneď po jej príprave – pretože už krátky čas po odšťavení ovocia i zeleniny sa v nich obsiahnuté biologicky aktívne látky začnú, bohužiaľ, rozkladať. Preto neváhajte a šťavu vypite ihneď po jej príprave. Pokiaľ ste to ale s množstvom ovocia a zeleniny prehnali, máme pre vás jeden tip, ako si pripravenú šťavu uchrániť na neskoršiu konzumáciu – pokvapkajte ju pár kvapkami citrónovej šťavy a prikrytú ju uschovajte v chladničke. POZOR, nie však na dlhšie ako jeden deň.
  • Nebojte sa kombinácií – pestrosť je vítaná! Kombinujte ovocie a zeleninu a nenechajte sa odradiť na prvý pohľad netradičnými chuťami rôznych druhov ovocia a zeleniny. Každý druh v sebe obsahuje iné telu prospešné látky, preto buďte kreatívni. Nezabúdajte ani na listovú zeleninu! Ak ju pridáte ku klasickému výberu zeleniny a ovocia, svieža chuť vás príjemne prekvapí a povzbudí do zvyšku vášho dňa.
  • Kedykoľvek počas dňa – ALE! Ovocné šťavy sa pre svoj vyšší obsah fruktózy odporúčajú konzumovať najmä ráno a doobeda, pričom zeleninové šťavy si môžete dopriať kedykoľvek počas dňa, a to aj podvečer či večer.
  • Pravidlo pitia pred jedlom – je v tomto prípade na mieste, pretože v prázdnom žalúdku sa ovocné a zeleninové šťavy okamžite vstrebávajú a podieľajú sa tak na biochemických procesoch. Naopak, ak ovocnou či zeleninou šťavou jedlo zapíjame, v čreve následne dochádza k vylučovaniu veľkého množstva plynov, čo spôsobuje nadúvanie organizmu.
  • Nájdite si svoje obľúbené druhy a kombinácie – každý z nás je iný a ľudský organizmus inak reaguje na to, čo prijíma. Preto sa môže ľahko stať, že to, čo má rada vaša rodina, nemusí mať rado vaše telo. Buďte preto zo začiatku opatrní a pitie ovocných a zeleninových štiav zaraďujte do svojho pitného režimu postupne a pomaly. Počúvajte svoje telo, neignorujte jeho signály a doprajte mu iba to najlepšie.
  • Pozor aj na zuby – ovocné a zeleninové čerstvé šťavy by sa mali piť cez slamku a následne by sme si mali ústa vypláchnuť vodou. Šťavy totiž v sebe obsahujú veľké množstvo organických kyselín, a tie ničia zubnú sklovinu.

Neprehliadnite: Vyhraj 3x nové čistiace pleťové mydlá MagicBar od Nivea

zdravé šťavy

Zdroj: Shutterstock

Cenná rada na záver

Pravdepodobne ste sa už aj vy stretli s mnohými radami, ako a kedy piť ovocné a zeleninové šťavy. Nie všetko je ale čierne či biele. Kombinujte, skúšajte a počúvajte svoje telo. Tráviaci systém ľudského organizmu je totiž skvele vybavený na strávenie takmer čohokoľvek. Preto sa nebojte kombinovať ovocie so zeleninou, ako aj na prvý pohľad neskombinovateľné druhy ovocia a zeleniny.

Neplatí ani to, že ovocie a zeleninu s obsahom polysacharidov (kam patria mrkva, banán, červená repa) by sme nemali konzumovať s kyslým ovocím (ako napríklad citrusové ovocie, ananás, kyslé jablká či čerešne). Fantázii sa medze nekladú, preto skúšajte a buďte zdraví.

Tip pre vás: Domáce alkoholické letné drinky: Piňa Colada, Sex on the beach, Cuba Libre


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Anna Kristova 03.07.22 16:33

AK
karma
100.00

Dobrá kombinácia zaručí skvelý chuťový zážitok.

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 03.07.22 18:43

IM
karma
100.00

Veru treba vitamíny z prírody aj takouto formou

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 04.07.22 21:20

MR
karma
114.00

aj tu platí ako pri všetkom "všeho s mírou"

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní