Inflácia a varenie: Ako zatočiť s vysokými cenami práve v kuchyni?

Inflácia a varenie: Ako zatočiť s vysokými cenami práve v kuchyni?
  • 28.01.2023
  • Lenka Biba Slovak

Neustále rastúce ceny potravín zaťažujú rozpočet mnohých rodín čím ďalej, tým viac. Zvyšujúca sa inflácia spôsobuje, že pri nákupoch musíme sledovať ceny potravín veľmi pozorne a počítať, koľko nás jednotlivé nákupy budú stáť.

Všetko je drahšie a my už musíme jednoducho myslieť na to, kde a na čom ušetriť. Aj preto je dôležité vedieť všetko zužitkovať, aby sme sa vyhli vyhadzovaniu jedla a potravín. Viete však, ako je možné mnohé z nich efektívne zužitkovať?

Neplytvať potravinami – to je pri ich dnešných cenách pravidlo pravdepodobne všetkých domácností. Ako účinne a jednoducho zatočiť s infláciou práve v kuchyni? S našimi radami to zvládnete ľavou zadnou!

Všetky správne gazdinky, okrem správneho spracovania surovín, určite vedia, že ušetriť môžu napríklad aj týmito spôsobmi:

  • varte vždy s pokrievkou – ušetrite pri varení čas a energiu,
  • uvarenú vodu z kanvice nevylievajte – nechajte ju vychladnúť a polejte ňou kvety,
  • pokiaľ máte doma teplovzdušnú rúru – pečte naraz na 2 úrovniach a ušetríte čas i energiu.

Ako naložiť s ovocím a zeleninou, aby nezhnili?

Pokiaľ máte doma priveľa čerstvej zeleniny a ovocia, určite ich nevyhadzujte! Aby ste predišli ich skaze, najľahšou cestou je ich zmrazenie. Ideálne je ich vytriediť a dať ich zmraziť po malých častiach, a tak ich budete mať pripravené aj k rýchlemu vareniu.

Ako jednoducho možno ešte „zachrániť" ovocie a zeleninu?

  • zeleninu umyte, očistite a nakrájajte na rôzne tvary a použite do šalátov,
  • ovocie dajte do koláčov, ovocnej bublaniny a podobne.

Odporúčame: 3 tipy na rýchle nátierky: Skvelé pohostenie aj pre hostí

Ako využiť uvarenú ryžu?

Ryža je v našich končinách veľmi obľúbená a častá príloha k hlavným jedlám. Ak z nej ale zostane aj ďalší deň a nemá ju kto zjesť, určite ju nevyhadzujte!

Namiesto toho si z už uvarenej ryže:

  • pripravte sladkú ryžovú kašu
  • ňou nahraďte cestovinu do polievky,
  • prípadne nezabudnite na klasiku – plnenú papriku!

Ani vodu z uvarenej ryže nevylievajte! Viete ju skvelo zužitkovať - Neuveríš, čo dokáže voda z uvarenej ryže: Odteraz ju už nevylievaj!

Čo s uvarenými cestovinami?

Cestoviny sú skvelou voľbou na rýchly obed i večeru. Chutia malým aj veľkým a možno si vyberať z obrovského množstva druhov.

Pokiaľ vám po ich uvarení zopár cestovín ostane, skúste tieto tipy:

  • cestovinový šalát, do ktorého pridajte suroviny ako je slaninka, zelenina, olivy a podobne,
  • zapekané cestoviny – nezabudnite pridať aj smotanu a cestoviny dochutiť výrazným korením a bylinkami,
  • miešané vajíčka s cestovinami, 
  • cestovinové muffiny – so slaninkou a strúhaným syrom budú chutiť fantasticky,
  • cestovinová pizza – ktorú si spolu s klobáskou a rôznymi druhmi zeleniny vaši blízki zamilujú.

Ako spracovať kuracie mäso?

Kuracie mäso patrí medzi to najlacnejšie, a to hlavne vtedy, ak kúpite celé kura. Nemusíte ho piecť vcelku, ale:

  • kosti a krídelká dajte do vývaru,
  • stehná použite napríklad na paprikáš či na pečenie,
  • prsia zasa na rezníky.

A ak kosti z vývaru oberiete, na druhý deň z tohto mäsa môžete pripraviť napríklad chutné rizoto aj spolu so zeleninou.

Inšpirujte sa receptami s kuracím mäsom - Kuracie prsia 7-krát inak – tieto fantastické recepty musíte skúsiť!

Tipy, ako využiť vývar

Poctivý a dlho varený mäsový či zeleninový je nielen výborná polievka, ale aj „liek" takmer na všetko.

Pokiaľ ste ho však uvarili veľmi veľa a viete, že ho nestihnete zjesť, tak:

  • vývar sceďte a dajte do uzatvárateľnej nádoby – takto ho môžete skladovať v chladničke alebo si ho môžete zamraziť,
  • mäso z polievky oberte a použite ho napríklad do rizota, cestovinového či zeleninového šalátu,
  • zeleninový vývar spolu so zeleninou môžete použiť aj ako základ na omáčku alebo dokonca aj na sviečkovú,
  • vývarom môžete dochutiť napríklad aj uvarenú ryžu,
  • alebo ho jednoducho pridajte k základu aj do iných polievok – rozdiel v chuti spoznáte ihneď.

Neprehliadnite: Staré mamy prezradili: Ako uvariť dokonalý mäsový vývar?

Čo so starým pečivom?

Čerstvé pečivo máme určite radi všetci! Čo však ale spraviť, ak „zostarne", stvrdne a už nie je vhodné na jedenie?

  • Staré pečivo postrúhajte a pripravte si domácu strúhanku.
  • Zo staršieho chlebíka si pripravte chlieb vo vajíčku či hrianky.
  • Vyskúšajte francúzske toasty – čo je chlieb vo vajíčku, ale v sladkej verzii, avšak, namiesto soli pridajte cukor a/alebo vanilku.
  • Staršie pečivo je ideálne aj na prípravu krutónov.
  • Použite ho na prípravu žemľovky.
  • Staršie pečivo využite na zapekanky či plnené rožky.

Skvelé tipy, ako využiť staršie pečivo – Máš doma starý chlieb? Vyskúšaj 7 výborných receptov, ako ho využiť!

Ako pri varení šetriť energiu?

Šetriť môžete nielen na jedle a všetkých surovinách, ale aj na energiách, ktoré pri varení spotrebujete.

Prvé pravidlo je – pri varení používajte vždy pokrievku. Výhodou je:

  • nikde vám nič neprská,
  • uvarené máte minimálne za polovičný čas, čo znamená za polovičnú ceny energií,
  • plameň sporáka by mal ohrievať iba dno hrnca.

Tipy, ako ušetriť na energiách - Prituhuje! Nie vonku, ale v cenách energií. Viete, ako ušetriť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní