Ako utíšiť bábätko? Vedci ponúkajú správny postup. Osvedčí sa aj u vás doma?

Ako utíšiť bábätko? Vedci ponúkajú správny postup. Osvedčí sa aj u vás doma?
  • 25.10.2022
  • Lenka Biba Slovak

Plač bábätka je pre každého rodiča pravdepodobne veľmi stresujúci. Ideálne je, ak odhalíte jeho príčinu, aby ste na plač správne zareagovali. Plačúce bábätko môže mať totiž na plač niekoľko dôvodov. Od jeho narodenia je najčastejšou príčinou plaču absencia fyziologických potrieb, neskôr dôvody na plač už iba pribúdajú.

Samostatnou kapitolou je nočný plač dieťatka, ktorý je prítomný predovšetkým vtedy, ak je váš malý poklad hladný. Príčinou ale taktiež môže byť aj bolesť či prerušovaný spánok.

Ako ale spoľahlivo zabezpečiť to, aby ste svoje bábätko utíšili a následne aj „uspinkali"? Dobrou radou môžu byť aj výsledky jedného z najnovších výskumov, v ktorom ponúkajú vedci (údajne) dokonalú radu na to, ako utíšiť plačúce dieťa. Otázne však zostáva, či to naozaj bude účinné. Čo poviete, vyskúšate to i vy?

5 minút chôdze + 8 minút sedenia s plačúcim bábätkom

Každý plač bábätka je pre rodičov nepríjemný a prinajmenšom veľmi znepokojivý. V tej chvíli by dalo veľa rodičov všetko za to, aby našli metódu, ako dieťatko upokojiť a prípadne i uspať.

Nad týmto problémom sa zamysleli i vedci z Japonska a Talianska, ktorí prišli (podľa nich) s účinnou metódou, ako si poradiť s plačúcim bábätkom. Ako na to? Vyskúšajte päť minút chôdze a následne osem minút sedenia. Neveríte, že to môže fungovať? Výskumníci na to majú dokonca aj vysvetlenie.

Odporúčame: Plač bábätka: Viete o tom, že rozoznať možno až 10 druhov plaču?

Ktorý detský plač je najhorší?

Predsa každý! Výskumy a prieskumy však ukazujú, že nočný plač dieťatka je ale údajne najhorší. Prichádza totiž vtedy, kedy aj rodičia potrebujú načerpať nové sily, a utíšenie bábätka im preto dá zabrať oveľa viac ako počas dňa.

„Dlhotrvajúci plač, najmä v noci, je považovaný za jeden z hlavných zdrojov stresu spojeného s rodičovstvom," tvrdí vedkyňa Kumi Kurod z japonského inštitútu Riken, ktorý sa špecializuje na výskum mozgu.

So svojimi kolegami odporúča, aby vtedy zobrali rodičia svoje plačúce bábätko z postieľky a prechádzali sa s ním 5 minút po izbe alebo po dome/byte bez toho, aby sa zastavovali alebo náhle menili smer. Po piatich minútach by si mali sadnúť na päť až osem minút, a až potom by mali dieťatko uložiť späť do postieľky.

Nosenie dieťatko upokojuje

Pokiaľ rodičia, v drvivej väčšine prípadov matka ako primárna osoba dieťaťa nosí svoje bábätko, dieťatko sa upokojí, jeho tepová frekvencia mu klesne a v dôsledku toho sa zmiernia jeho plačlivé prejavy nepohody. Toto je možné pozorovať aj vo zvieracej ríši pri mláďatách cicavcov.

Vedci sledovali vo svojom výskume reakcie bábätiek v rôznych situáciách pri plači, a to:

  • správanie dieťatka, keď sedí,
  • odloženie dieťatka do ohrádky,
  • pestovanie dieťatka počas chôdze,
  • vozenie dieťatka v kočíku.

Pozorovaním zistili, že plač bábätiek sa zmiernil vtedy, keď sa rodičia so svojimi detičkami prechádzali alebo ich vozili v kočíku. Ostatné dve možnosti – teda odloženie dieťatka do ohrádky alebo posadenie sa s nimi, výrazným spôsobom nepomohli.

Neprehliadnite: Dunstan Baby Language: Rozumiete plaču svojho bábätka?

Univerzálny „návod" ako si poradiť s plačom bábätka ale neexistuje

Každý z nás je jedinečnou osobnosťou, čo nepochybne platí aj v prípade bábätiek. Preto je zrejmé, že univerzálny návod či recept na to, ako si poradiť s plačom dieťatka, bohužiaľ, neexistuje. Je ale dokázané, že ak budete dieťatko niekoľko minút nosiť na rukách alebo o niečo dlhší čas kočíkovať, pokiaľ je najedené, má suchú plienku a netrápi ho žiadna bolesť, ukľudní sa a o po chvíľke zaspí.

K rodičovstvu však patria aj prebdené noci. Tie však ale jedného dňa skončia! Prvoradá je oddaná starostlivosť so všetkou láskou k vášmu malému pokladu a snaha o pochopenie toho, čo ho trápi, ak práve plače.

My vám držíme palce, aby ste vášmu dieťatku porozumeli vo všetkých chvíľach vášho spoločného života.

Odporúčame aj: Neutíchajúci plač bábätka: Aké sú jeho príčiny a ako si s ním poradiť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní