Smolenice sú čarokrásne v každom období: Tieto krásy musíte navštíviť!

Smolenice sú čarokrásne v každom období: Tieto krásy musíte navštíviť!
  • 03.10.2022
  • Michaela Kožáková

Leto sa dávno skončilo, to však neznamená, že by sme mali sedieť doma. I jeseň nás dokáže potešiť slnečnými dňami a tie by sme mali využiť na príjemnú turistiku, prechádzku v prírode alebo výlet.

Naše malé, ale za to krásne Slovensko ponúka množstvo atrakcií a nádherných zákutí, ktoré sa oplatí navštíviť. A to nielen raz. Mnohé z nich majú práve v tomto období špecifické čaro. 

Ak plánujete jesenný výlet, nezabudnite sa naň i dôkladne pripraviť. Či idete autom, na bicykloch, vlakom alebo autobusom, nepodceňujte počasie. Poriadne sa oblečte, stavte na vhodnú obuv a pribaľte si i nejakú desiatu. 

Keď vykukne slnko, vezmite svoje deti a vyberte sa za krásami Slovenska. Máme pre vás jeden skvelý tip na výlet. Vyrazte do Smoleníc.

Pozri aj: Čarovná Terchová? Čakajú vás výhľady, túry a lyžovačka

Smolenice

Zdroj: INSTAGRAM/sajbi_cestuje

Smolenice - Perla Malých Karpát

Malebná obec učupená na úpätí Malých Karpát má približne 3200 obyvateľov. Jej názov je pravdepodobne odvodený od smoliarov, ktorí vyrábali smolu. Smolenice sú po prvýkrát doložené v listine z roku 1256 ako villa Solmus. Na prelome 15. a 16. storočia sa stali Smolenice mestečkom, boli ohradené stavaným múrom so strážnymi vežami a baštami. 

Každoročne sa v Smoleniciach konajú rôzne športové a kultúrne podujatia ako je tradičný jarmok, vianočné trhy, Festival zabudnutých remesiel či Dračie dni na zámku. V obci sa končí Malokarpatská vínna cesta, ktorá začína v bratislavskej Rači.

Smolenice sa nachádzajú v okrese Trnava, asi 60 kilometrov severovýchodne od Bratislavy a 25 kilometrov severozápadne od Trnavy. Dostanete sa sem poľahky autom, ako aj autobusom a vlakom.

Smolenický zámok

Zdroj: INSTAGRAM/benovkarulezz

Smolenický zámok

Dominantou obce, ktorá sa vypína medzi hustými korunami stromov, je romantický Smolenický zámok. Na začiatku 20. storočia bol vybudovaný jeho poslednými majiteľmi, Pálfiovcami, na ruinách stredovekého hradu. Jednotliví panovníci zámok zväčšovali, prestavovali a prispôsobovali svojim potrebám a vkusu. V súčasnosti je zámok v správe Slovenskej akadémie vied.

Mohutná stavba hlavnej budovy postavenej zo železobetónu sa skladá z ľavého a pravého krídla. Ozdobou komplexu budovy je ústredná veža s vyhliadkovou terasou. Strmé strechy, ostré veže, opevnené nádvorie s kaplnkou a baštami dodávajú zámku rozprávkový vzhľad. Areál Smolenického zámku dotvára krásny anglický park.

Interiér a exteriér zámku je populárnym miestom pre mladomanželov, ktorí túžia po jedinečných svadobných fotografiách.

Neprehliadni: Jedinečný spôsob ako udržať poriadok. Skúste zónové upratovanie!

Jaskyňa Driny

Zdroj: INSTAGRAM/mongstravels

Čo vidieť v okolí Smoleníc?

Okolie Smoleníc ponúka veľa možností na zaujímavé výlety. Od roku 1976 sú Malé Karpaty chránenou krajinnou oblasťou. Najvyšším vrchom pohoria sú Záruby, odkiaľ si môžete vychutnať úchvatné výhľady a pestrú vegetáciu. 

Jedinečným prvkom Smolenického krasu je jaskyňa Driny, ktorá vznikla v spodnokriedových rohovcových vápencoch koróziou atmosférických vôd. Objavená bola v roku 1929 smolenickými rodákmi Imrichom Vajsábelom a Jánom Baničom. Jaskyňa má dĺžku 680 metrov a je jedinou sprístupnenou jaskyňou na západnom Slovensku.

V Malých Karpatoch v okolí Smoleníc sa nachádza viacero zrúcanín hradov, ktoré si môžete pridať do svojho itinerára. Patrí medzi ne Ostrý Kameň, Korlátka či Plavecký hrad.

Na svojich potulkách Smolenicami nevynechajte ani Hlbočiansku dolinu (Hlboča), ktorá má prívlastok malý Slovenský raj. Nájdete v nej i rovnomenný vodopád, ktorý je 9 metrov vysoký a je jediný v Malých Karpatoch. Voda z neho však padá iba občas, zväčša na jar.

Výstup na bralo Havrania skala je nenáročný, takže ak máte so sebou deti, určite ho absolvujte. Za odmenu sa vám naskytnú krásne výhľady na Podunajskú nížinu a Malé Karpaty. 

Vyberte sa i na vrch Molpír, kde nájdete zvyšky stavieb pravekého a neskôr aj slovanského hradiska. Trasa v tomto úseku kopíruje náučný chodník, na ktorom sa dozviete zaujímavosti o rôznych typoch stavieb a tiež živote obyvateľov hradiska.

Zdroj foto: Instagram.com/pimon_solak

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní