Dovolenka 2022: Top miesta, kam sa dostaneš autobusom

Dovolenka 2022: Top miesta, kam sa dostaneš autobusom
  • 21.06.2022
  • Michaela Kožáková

Čas letných dovoleniek je tu. Máte vybranú už tú svoju? Mnohí z nás si už možno v zimných mesiacoch zarezervovali pobyt pri mori. Slovensko je síce krásne, ale každému z nás sa pravdepodobne žiada vybrať sa niekam do zahraničia. A nemusí to byť ďaleko.

Niektoré skvelé dovolenkové destinácie máme skoro na skok. I v Chorvátsku môžeme nájsť pláže s jemným pieskom a tyrkysovo sfarbenou vodou podobnou v Karibiku. Nemusíme cestovať niekoľko hodín lietadlom, aby sme si užili bezchybnú dovolenku. 

Tí, ktorí majú strach z lietania a nebaví ich čakať v letiskových halách, by sa mali toto leto vybrať na dovolenku autobusom. Máme pre vás zopár tipov pre perfektnú dovolenku. Ktoré krásne miesta by ste mali navštíviť?

Neprehliadni: Dovolenka v Albánsku: Tento neprebádaný balkánsky raj musíš navštíviť

Olympská riviéra

Zdroj: INSTAGRAM/experience.pieria

Olympská riviéra

Olympská riviéra vám učaruje na prvý pohľad. Mestečká s kamennými uličkami tiahnuce sa po pobreží a plynule prechádzajúce do nádherných pieskových pláži. Zelené lesy vytvárajúce príjemný tieň a hladina priezračného mora ticho odrážajúca lúče horúceho gréckeho slnka.

Olympská riviéra predstavuje časť pobrežia Egejského mora v južnej časti regiónu Pieria, v celkovej dĺžke 70 kilometrov. Najvyšším bodom je známa hora Olymp, ktorá je spájaná s mytológiou starovekého Grécka.

Popularita tejto letnej destinácie je nižšia ako v strediskách Chalkidiki, Rhodos alebo Kréta. Nie je to tým, že by riviéra nemala čo ponúknuť. Môžete tu nájsť nekonečné pieskové pláže a množstvo prírodných krás. 

Skoro v každej dedinke sa nachádza lokálna pláž, viac či menej ukrytá pred verejnosťou. Pláže na Olympskej riviére sú bezpečné a obzvlášť vhodné pre rodiny s deťmi. Medzi tie najobľúbenejšie patria pláže Paralia, Olympic Beach, Nei Pori s výhľadom na Olymp, Gritsa či Alykes Wetlands.

Počas pobytu na Olympskej riviére nevynechajte typické grécke mesto Katerini s bohatým nočným životom a tradičnými trhmi. Horská dedina Palaios Panteleimonas na upätí hory Olymp s kamennými obydliami stojí tiež za návštevu. 

Nezabudnuteľným zážitkom je i plavba loďou na ostrov Skiathos, ktorý je jedným zo súostrovia Severné Sporady. Obdivovať tu môžete typickú ostrovnú architektúru a biele domčeky s modrými okenicami.

Nesebar

Zdroj: INSTAGRAM/vacationbulgaria

Nesebar

Malebné mestečko Nesebar v provincii Burgas na bulharskom pobreží Čierneho mora vás prenesie do iného sveta. Zabudnite na stres a uponáhľanosť všedných dní v úzkych dláždených uličkách. Zažite tú pravú bulharskú atmosféru, ochutnajte miestnu kuchyňu.

Nesebar je jedno z najstarších miest v Európe, postavené na troskách starovekej tráckej osady Mesambria. Nádherná stará štvrť je živým múzejným mestom, v ktorom sa nachádzajú pozostatky 40 kostolov z rôznych historických období. 

Medzi starým a novým mestom Nesebar na valcovom kamennom podstavci stojí zaujímavý drevený veterný mlyn pochádzajúci z obdobia renesancie. Ak chcete zažiť nezabudnuteľný západ slnka, absolvujte turistiku na Cape Emine, ktorý predstavuje najsevernejší bod Burgasského zálivu.

Nesebar sa môže pochváliť nádhernými plážami. Tou najkrajšou je pláž Duna, ktorá je ideálna pre plavcov, ale aj pre tých, ktorí plávať nevedia. Medzi Nesebarom a Slnečným pobrežím sa nachádza Severná pláž s veľmi jemným pieskom. 

Nesebar je ideálnou dovolenkovou destináciou pre rodiny, ktoré chcú uniknúť hluku a skutočne si oddýchnuť. Na svoje si prídu i milovníci histórie. Zábava a živá hudba zase poteší všetkých priaznivcov kultúrneho života. 

Makarská riviéra

Zdroj: INSTAGRAM/visit.makarska

Makarská riviéra

Presne tam, kde sa stretáva tyrkysovo modrá voda s veľkolepými horskými masívmi, leží čarovná Makarská riviéra. Tento približne 50 kilometrov dlhý úsek pobrežia na juhu Dalmácie je bezpochyby jednou z najkrajších a najpôsobivejších dovolenkových destinácií v Chorvátsku.

Hneď za strechami domov malebného pobrežného mestečka sa strmo do neba týčia štíty pohoria Biokovo. Prírodná kulisa pozdĺž Makarskej riviéry je naozaj kúzelná. 

Makarská riviéra je rajom pláži. Pozdĺž tejto časti chorvátskeho pobrežia sa ich nachádza hneď niekoľko. Jednou z nich je pláž Punta Rata v Brele, ktorá je často vyhlasovaná za najkrajšiu pláž v Chorvátsku. Mestská pláž Donja Luka s jemnými kamienkami býva najmä počas sezóny dosť preplnená. 

Juhovýchodne od starého mesta v lesoparku Osejava sa nachádza pláž Nugal skrytá v nádhernej zátoke. Dostanete sa k nej pešo alebo loďou. 

Nemáte chuť stráviť celý deň ležaním na pláži? Žiadny problém. Makarská riviéra je tiež skvelou destináciou pre každého, kto uprednostňuje šport a aktivity. Napríklad v prírodnom parku Biokovo sú nekonečné turistické chodníky. Okolie je vhodné aj pre cykloturistiku.

Pravú stredomorskú atmosféru nájdete v pobrežných mestečkách. Vychutnajte si lahodnú zmrzlinu, osviežujúci kokteil či morské plody pri západe slnka. 

Počas dovolenky na Makarskej riviére navštívte i mesto Baška Voda ležiace asi 15 minút jazdy severne od Makarskej. Mesto je akousi jej menšou a menej preplnenou verziou. 

Lido di Jesolo

Zdroj: INSTAGRAM/hotelrado

Lido di Jesolo

Pobrežné mesto Lido di Jesolo ponúka 15 kilometrov dlhý úsek so zlatým pieskom, ktorý obmývajú azúrové vody Jadranu. Toto populárne stredisko sa nachádza na východnej hranici Benátskej lagúny a je ideálnym miestom pre oddych a zábavu.

Celé letovisko patriace do oblasti Veneto lemuje dlhá promenáda s obchodmi, reštauráciami a  barmi. Vďaka piesočnatej pláži s pozvoľným vstupom do mora je Jesolo vhodné pre rodiny s deťmi, ale ja pre tých, ktorí vyhľadávajú vzrušenie a pohodovú dovolenku.

Pláž tvorená širokými pásmi piesku je vybavená lehátkami a slnečníkmi, a každých 100 metrov tam dokonca majú postavené detské ihrisko. Celú lagúnu s nekonečnou plážou rozdelenou na tri časti ohraničujú rieky Piave a Sile.

Nudiť sa tu nebudú ani nadšenci vodných športov. Vyskúšať si môžu wakeboard, kite surfing, kanoe, skimboard či divokú jazdu banánom.

Vyberte sa objavovať podmanivú Vicenzu, ktorá je zaradená do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Mesto je preplnené krásnou architektúrou, voňavými pekárňami a reštauráciami, kde môžete ochutnať tradičný koláč Millefoglie z lístkového cesta. 

Vychutnajte si tiež Prosecco a pravé tiramisu v meste Treviso. Obrovským zážitkom sú Benátky a ostrov Burano s farebnými domami.

Azúrové pobrežie

Zdroj: INSTAGRAM/letenkystudentagency

Francúzska riviéra

Slnkom zaliata Francúzska riviéra, známa tiež ako Azúrové pobrežie, ponúka nádherné pláže a romantické zákutia. Stredomorské pobrežie juhovýchodného Francúzska vyniká najmä známymi miestami ako je Saint Tropez, Monte Carlo, Cannes a nezávislý mikroštát Monako.

Medzi ďalšie pôvabné mestá patrí i Sete prezývane Malé Benátky. Uchváti vás svojou rozsiahlou sieťou kanálov, veternými mlynmi, vinicami či pobrežím s piesočnými plážami. 

Rybárske mestečko Cassis, ktoré hmýri pastelovými farbami, vás dostane svojou uvoľnenou atmosférou a okolitou prírodnou krásou. V jeho blízkosti sa nachádza národný park Calanques s množstvom atypických skalných výbežkov a malebných zátok.

Snom všetkých dovolenkárov prichádzajúcich na Azúrové pobrežie je mesto Nice. Týmto neoficiálnym hlavným mestom Francúzskej riviéry sa tiahne dlhokánska piesková pláž s palmami, obklopuje ho azúrová voda a zelené pahorky. Príjemnú promenádu a pekný prístav si najlepšie vychutnáte pri západe slnka.

Dokonalý oddych môžete zažiť v zátoke s názvom Pampelonne, kde nájdete 4,5 kilometra dlhú pláž zo zlatistého piesku s miernym vstupom do vody.

Nádherná je i pláž La Garoupe nachádzajúca sa na severovýchode pobrežia Francúzskej riviéry. Elegantná piesočná pláž Midi v živej obchodnej štvrti Cannes vás okúzli tiež.

Ak chcete uniknúť od pátosu a hluku Nice alebo Saint Tropez niekam na tiché miesto skryté pred zvedavými očami, vyberte sa na pláž Malia v blízkosti Cap-d'Ail.

Pozri aj: Tip na dovolenku: Objavili sme najkrajšie miesta Bosny a Hercegoviny


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Kristína Sekeráková 16.03.24 15:45

KS
karma
133.00

Bola som na dovolenke autobusom v Chorvátsku a Bulharsku. Chorvátsko v pohode 12 hodinová cesta, ale Bulharsko 25 hodín. To som si povedala, že už nikdy viac :-D

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní